Wijnbar

Voor de tiende verjaardag van Ostendaise is ook de premium wijnbar van de partij, maar dan in deluxe editie, met maar liefst 12 verschillende opties. Vijf lokale en bevlogen sommeliers laten je proeven van hun favoriete keuzes bij de visgerechten van onze chefs. Ga langs, laat je door hen adviseren en vooral: geniet van de wijn!

sommeliers

Zoé Vanhaecke

(Le Bassin)

‘Als vrouwelijke sommelier zoek ik bij vis telkens naar kwalitatieve wijnen met voldoende complexiteit tegen een betaalbare prijs. Als ambassadeurs van NorthSeaChefs, de vereniging die een lans breekt voor minder bekende en lokale vissoorten, serveren mijn familie en ik ook in Le Bassin graag wijnen van kleinere producenten die opvallen door hun gebruik van minder bekende druivensoorten of bijzondere stijlen.’

Zoé Vanhaecke

Ruben Desport

(primeurs Achiel & Elegant Wines Ostend)

‘Ik streef naar boeiende wijnen, boordevol smaak, energie en een veredeld fruitprofiel waaruit terroir spreekt. Ik heb een zwak voor elegante wijnen met een mineraal accent omdat ze uitstekend matchen bij visgerechten.’

Ruben Desport

Gianni De Rous

(Ristorante Marina)

‘Ik vergelijk de rol van een toegewijde Noordzeevisser vaak met die van een wijnboer. Net zoals een wijnboer over zijn wijngaard moet waken, moet ook de visser naar de zee luisteren. Ostendaise is voor mij een feest waarop we de Noordzeevissers erkennen, die elke dag opnieuw met volharding en moed de zee trotseren om ons te voorzien van dagverse Noordzeevis.’

Gianni De Rous

Jason Eerebout

(Bistro Mathilda)

‘Als sommelier verbind ik het verhaal van een fascinerende wijn met de zilte eenvoud van Noordzeevis. Een goed gekozen glas wijn brengt dan ook de diepe smaken van de Noordzee tot leven.’

Jason Eerebout

Kenzo Lauwereins

(Vlass)

‘Passie en gedrevenheid beschrijven mijn persoonlijkheid. Als sommelier staat mijn leven dan ook in het teken van de juiste combinaties. De Noordzee geldt daarbij als mijn grootste inspiratiebron.’

Kenzo Lauwereins

Witte wijnen

Cuvée Langenlois (2022) van het Oostenrijkse Schloss Gobelsburg is een frisse grüner veltliner met een fruitgedreven afdronk van appel. Ideaal bij rauwe of lichte visbereidingen, maar ook prima bij schaal- en schelpdieren.

De Belg Jean Rijckaert begon in 1990 met het maken van wijn in het zuiden van de Bourgogne. Het smaakprofiel van deze chardonnay (2022) is vol en complex – met toetsen van steenfruit – en kan perfect weerwerk bieden aan stevigere visgerechten met een vollere saus.

Puesta en Cruz is een weinig bekende Spaanse druivensoort. Deze biologische wijn (2020) pakt uit met knapperige ondertonen van pompelmoes, groene appel en weidebloemen. Een frisheid die de wijn perfect inzetbaar maakt bij heel wat visbereidingen.

Tin Mine White (2022) is een blend van vijf druiven gevinifieerd door het Zuid-Afrikaanse domein Zevenwacht. In deze halfvolle wijn ontdek je zowel abrikoos en witte peer als een vleugje nootmuskaat. Een wijn die overeind blijft naast een kruidige of rijke visbereiding.

Voor de Johanniter-druif (2021) van het domein Vigna blijven we in Vlaanderen. Deze lichtvoetige Antwerpse wijn pakt uit met toetsen van citrus en appel. Een prima begeleider van rauwe vis en lichtvoetige gerechten uit de zee.

Voor Ribolla Gialla (2022) van Ronchi di Cialla trekken we naar het bergachtige noorden van Italië. Deze halfvolle wijn is mooi mineraal. Past goed bij koude visgerechten en accentueert zilte toetsen prima.

De Sauvignon Blanc (2023) van het Oostenrijkse Allacher gelegen in Burgenland is een lichte witte wijn met een rokerige afdronk, het gevolg van de vulkanische ondergrond waarop de wijnstokken groeien. Een wijn met een eigen karakter die wel wat weerwerk kan verdragen, net zoals heel wat Ostendaise-gerechten.

Cuvee Révélation (2022) van het wijndomein Badet-Clément is afkomstig uit de Pays d’Oc. In het glas valt op hoe rijk en vol deze chardonnay is. Dankzij z’n vettige structuur en prominente eiktoetsen is hij een uitstekende begeleider van boterrijke bereidingen.

Het zalema-druivenras is een autochtone druif uit Spanje. In het Zuid-Oosten verbouwt Contreras Ruiz deze El Sueño del Niño (2022) met als resultaat een sappige en knapperige stijl die hint naar de nootachtige toetsen van sherry. Het zilte karakter van deze uitgesproken wijn versterkt dan ook de smaken van zeevruchten en vis.

Voor deze volle wijn ging het Italiaanse G. D. Vajra aan de slag met de moscato-druif (2022). In het glas ontdek je een lichte pareling die de zachte en zoete toetsen in je mond onmiddellijk opfrist. Laag in alcohol en een elegante begeleider bij onze lokale desserts.

Rode wijnen

Grignolino is een vergeten Italiaans druivenras. Ca’Rossa zorgt met haar gelijknamige wijn (2022) vanuit Piemonte voor een rijp boeket van kers en aardbei. De aangename zuren en uiterst soepele tanninestructuur zorgen voor een perfecte match bij gegrilde vis.

De Zweigelt (2023) van het Oostenrijkse Allacher gelegen in Burgenland is een florale wijn waarin rood fruit domineert. Voor wie houdt van rode wijn met een wat molliger karakter bij vis.